De EU speelt een sleutelrol bij het ondersteunen en bevorderen van cultuur in alle EU-landen en erkent het belang ervan voor de samenleving, economie en internationale betrekkingen.
Via verschillende initiatieven en financieringsprogramma’s zet de EU zich in om het rijke culturele erfgoed van Europa in stand te houden, gunstige ecosystemen voor de culturele en creatieve sector te bevorderen en culturele diversiteit te bevorderen. Hoewel de afzonderlijke EU-landen zelf verantwoordelijk zijn voor hun beleid voor de culturele sector, helpt de EU gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals de impact van digitale technologieën, veranderende modellen van cultureel bestuur en de noodzaak om de culturele en creatieve sector te helpen innoveren.
Het programma Creatief Europa is de belangrijkste bron van EU-financiering voor de culturele en creatieve sector. Sinds 2014 heeft het steun verleend aan projecten die culturele diversiteit en artistieke expressie hebben bevorderd en het economisch potentieel van de creatieve sector heeft gestimuleerd. Het programma is onderverdeeld in twee onderdelen, Cultuur en MEDIA, en wordt ondersteund door een sectoroverschrijdend onderdeel dat innovatieve acties en samenwerking tussen verschillende culturele en creatieve sectoren stimuleert.
Binnen het onderdeel Cultuur ondersteunen initiatieven als Culture Moves Europe de culturele mobiliteit in Europa en daarbuiten. Dit initiatief biedt beurzen aan waarmee kunstenaars en professionals uit de culturele sector in 40 deelnemende landen, in de sectoren architectuur, cultureel erfgoed, design en modeontwerp, literatuur, muziek, podiumkunsten en beeldende kunsten, een periode in een ander land kunnen werken. Er zijn twee soorten beurzen, voor individuele kunstenaars/professionals, en voor instellingen die kunstenaars/professionals ontvangen. De meest recente oproep tot het indienen van voorstellen voor individuele beurzen loopt tot en met 30 november 2024.
Er zijn nog allerlei andere EU-financieringsprogramma’s die cultuur en creativiteit ondersteunen. Iedereen die een aanvraag wil indienen, kan gebruikmaken van de financieringsgids CulturEU. Met deze interactieve webtool vindt u financieringsmogelijkheden voor de culturele en creatieve sector in EU-programma’s voor de periode 2021-2027.
Om de zichtbaarheid van de Europese culturele en audiovisuele sector te vergroten, steunt de EU diverse acties, initiatieven en prijzen. Deze zijn bedoeld om initiatieven te belonen die de cultuur en het erfgoed van Europa voor het voetlicht brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Culturele Hoofdsteden van Europa, een titel die jaarlijks wordt toegekend aan steden met een sterk cultureel aanbod, die de lokale economie en het toerisme stimuleren. Het Europees erfgoedlabel bevordert sites van symbolische Europese betekenis. De literatuurprijs van de Europese Unie en de EU-prijs voor hedendaagse architectuur bekronen respectievelijk excellentie in literatuur en architectuur. Music Moves Europe is het kader voor de initiatieven en acties van de Commissie die de Europese muzieksector ondersteunen.
Door te investeren in cultuur versterkt de EU niet alleen de Europese identiteit en eenheid, maar draagt zij ook bij tot economische groei, sociale cohesie en het welzijn van haar burgers.
Meer informatie
Open oproep voor individuele mobiliteitsbeurzen voor kunstenaars en cultuurprofessionals
CulturEU gids voor financiering 2021-2027
Culturele Hoofdsteden van Europa
Sites met het Europees erfgoedlabel
Literatuurprijs van de Europese Unie
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 22 augustus 2024
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie