Urheilu on osa miljoonien eurooppalaisten arkipäivää. Kuljemme pyörällä töihin, harrastamme uintia, käymme jääkiekko-otteluissa ja katsomme kisoja televisiosta – etenkin tänä kesänä, kun käynnissä on maailman suurin urheilutapahtuma. Vuoden 2024 olympialaiset alkoivat eilen Pariisissa, ja niiden avajaiset televisioitiin ympäri maailmaa.
EU oli ensimmäistä kertaa erittäin näkyvästi esillä olympialaisten avajaisissa. Yhtä Pariisissa nähdyistä kelluvista esiintymislautoista koristi Euroopan unionin tunnuslause ”Moninaisuudessaan yhtenäinen”. Lautalla eurodance-musiikin tahtiin esiintyneet tanssijat symboloivat nuoruutta sekä EU:n avoimuutta ja dynaamisuutta.
Kyseessä oli ainutlaatuinen tilaisuus tuoda esiin EU:n arvoja – rauhaa, yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta, moninaisuuden näkemistä vahvuutena ja joukkuehenkeä onnistumisen avaintekijänä – ja nivoa ne olympialaisten arvoihin.
Olympialaiset tarjoavat myös mahdollisuuden nostaa esille erityisesti nuorta yleisöä kiinnostavan vapaan liikkuvuuden ja opiskelun merkitystä EU:ssa sekä esitellä politiikkaa ja toimintaa, joilla tuetaan urheilua ja nuorisoa.
EU-maiden urheilijoiden mitalisaavutuksia olympialaisissa ja paralympialaisissa on mahdollista seurata uudella Team Europe 2024 -tulosseurantasivustolla.
Mitä kaikkea EU sitten tekee urheilun eteen?
Urheilu kuuluu kaikille. Siksi unioni pyrkii edistämään vuoropuhelua, tukea ja osallistumismahdollisuuksia kaikilla urheilupolitiikan aloilla Erasmus+ -ohjelman kautta. Toinen esimerkki urheilun edistämisestä on Euroopan urheiluviikko, joka järjestetään joka vuosi 23.–30.9. Sen tavoitteena on tuoda esiin urheilun ja liikunnan hyötyjä kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla kaikkialla Euroopassa.
Urheilun tuominen kaikkien ulottuville parantaa myös sosiaalista osallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vuosittain jaettavalla #BeInclusive EU Sport Awards ‑palkinnolla komissio antaa tunnustusta organisaatioille, joiden toiminta käyttää urheilun voimaa vähäosaisten väestöryhmien sosiaalisen osallisuuden lisäämisessä. Lisäksi komissio pyrkii lisäämään tietoisuutta sukupuolten tasa-arvon merkityksestä urheilussa yhteistyössä kaikkien EU-maiden ja kansallisten urheilujärjestöjen kanssa.
Urheilun – ja erityisesti kilpa- ja ammattilaisurheilun – pitää olla reilua. EU vaalii rehellisyyttä urheilussa ja torjuu dopingia koordinoimalla toimintaa ja jakamalla tietoja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kesken. Komissiolla on myös aktiivinen rooli sopupelien ehkäisemisessä, mikä on osa laajempia pyrkimyksiä varmistaa kilpaurheilun reiluus.
Näillä keinoilla EU pyrkii tekemään urheilusta reilumpaa, tasapuolisempaa ja saavutettavampaa, mikä puolestaan auttaa unionia noudattamaan perusarvojaan: rauhaa, yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja moninaisuutta. Urheilu on tärkeässä asemassa paitsi yksilöiden terveyden ja hyvinvoinnin, myös koko eurooppalaisen yhteiskunnan kannalta.
Lisätietoa:
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 27. heinäkuuta 2024
- Laatija
- Viestinnän pääosasto