Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έννομη προστασία σε εθνικό επίπεδο

Αν δεν έχουν γίνει σεβαστά τα δικαιώματά σας που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ, έχετε στη διάθεσή σας διάφορα μέσα έννομης προστασίας για την επίλυση του ζητήματος.

Η ΕΕ είναι οργανωμένη κατά τρόπον ώστε οι εθνικές αρχές και τα εθνικά δικαστήρια να έχουν την κύρια ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξαντλήσετε όλα τα δυνατά μέσα έννομης προστασίας σε εθνικό επίπεδο (διοικητικοί, δικαστικοί και/ή εξωδικαστικοί μηχανισμοί διαμεσολάβησης) προτού υποβάλετε την καταγγελία σας στην Επιτροπή.

Εθνικά δικαστήρια

Μπορείτε να προσφύγετε στο δικαστικό σύστημα της χώρας στην οποία ανέκυψε το πρόβλημα. Μάθετε περισσότερα για τα εθνικά δικαστικά συστήματα ή την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Αν για την επίλυση του προβλήματός σας απαιτείται ακύρωση απόφασης εθνικού δικαστηρίου, έχετε υπόψη ότι μόνο τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να την ακυρώσουν, και μόνο αν δεν υπάρχει σχετική προθεσμία παραγραφής. Δεν μπορεί να το πράξει η Επιτροπή. 

Αν ζητάτε αποζημίωση για βλάβη που έχετε υποστεί, μόνο τα εθνικά δικαστήρια έχουν την εξουσία να διατάζουν τις εθνικές αρχές να αποζημιώσουν ιδιώτες για βλάβες που προέκυψαν από παραβίαση του δικαίου της ΕΕ. Δεν μπορεί να το πράξει η Επιτροπή. 

Εθνικοί διαμεσολαβητές

Ανάλογα με το σύστημα της χώρας σας, μπορείτε επίσης να υποβάλετε την καταγγελία σας στον εθνικό διαμεσολαβητή ή τον περιφερειακό διαμεσολαβητή.

Εθνικοί φορείς ισότητας

Εάν είστε θύμα διακρίσεων και αναζητάτε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εθνικό φορέα ισότητας στη χώρα σας.

Αρχές προστασίας δεδομένων

Αν θεωρείτε ότι η επεξεργασία των δεδομένων σας προσωπικού χαρακτήρα παραβιάζει τους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δεδομένων, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην εθνική αρχή προστασίας δεδομένων.

Ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών

Αν έχετε διαφορά με έμπορο σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών (πανευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων παροχής συμβουλών σε καταναλωτές).  

Δικαιώματα των επιβατών

Οι ενωσιακοί κανόνες απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να ορίσουν ή να συστήσουν εθνικούς φορείς επιβολής του νόμου, ο ρόλος των οποίων είναι να ελέγχουν ότι οι μεταφορείς τηρούν την ενωσιακή νομοθεσία για τα δικαιώματα των επιβατών. Οι επιβάτες που πιστεύουν ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους θα πρέπει να επικοινωνούν με τον φορέα της χώρας στην οποία συνέβη το περιστατικό.

Περιβαλλοντικές καταγγελίες

Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων στα εθνικά δικαστήρια. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν ενημερωτικά δελτία σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ που εξηγούν πώς προστατεύονται τα δικαιώματά σας βάσει της ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων όταν συντρέχει ζημία στο περιβάλλον, την υγεία ή την περιουσία. Μάθετε περισσότερα στη διαδικτυακή πύλη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Η Ευρώπη σου — Συμβουλές

Η υπηρεσία «Η Ευρώπη σου — Συμβουλές» παρέχει νομικές συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας στην ΕΕ. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς εφαρμόζεται ο νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας και να σας εξηγήσει πώς μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ.

SOLVIT

Το SOLVIT είναι μια υπηρεσία που παρέχουν οι εθνικές αρχές, η οποία εξετάζει διασυνοριακά προβλήματα που σχετίζονται με την πλημμελή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ από τις εθνικές δημόσιες διοικήσεις στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Υπάρχει ένα κέντρο SOLVIT σε κάθε χώρα της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Η χώρα σας θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα με την άλλη εμπλεκόμενη χώρα της ΕΕ. 

Η διαδικασία μέσω του SOLVIT μπορεί να είναι λιγότερο χρονοβόρα από την υποβολή επίσημης καταγγελίας στην Επιτροπή και μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματός σας. 

Αν ένα πρόβλημα δεν επιλυθεί ή αν θεωρείτε την προτεινόμενη λύση μη αποδεκτή, μπορείτε πάντα να προσφύγετε στα εθνικά δικαστήρια ή να υποβάλετε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή. 

Ωστόσο, αν επιλέξετε να απευθυνθείτε πρώτα στο SOLVIT, μπορεί να χάσετε χρόνο, αν χρειαστεί τελικά να προσφύγετε στα εθνικά δικαστήρια (τυχόν προβλεπόμενες προθεσμίες δεν θα ανασταλούν).

FIN-Net

Το FIN-Net είναι ένα δίκτυο εξωδικαστικής επίλυσης οικονομικών διαφορών σε χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Το δίκτυο αυτό είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ καταναλωτών και παρόχων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.