Hyökkäys rauhaa ja demokratiaa vastaan
Vuosi sitten, 24. helmikuuta 2022, Venäjän joukot aloittivat laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Siitä lähtien Venäjän hyökkäyssota on kylvänyt kuolemaa ja tuhoa Ukrainassa.
Kun Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan, monet pelkäsivät, ettei maa pystyisi kestämään hyökkäystä pitkään ja tulisi häviämään. Kuluneen vuoden tapahtumat osoittavat päinvastaista. Ukrainalaisten rohkeus on tehnyt suuren vaikutuksen koko maailmaan. Vastarinta hyökkääjiä vastaan jatkuu, ja Euroopan unioni tukee sitä horjumattomasti.
Venäjän Ukrainan infrastruktuuriin ja siviiliväestöön kohdistamien hyökkäysten vuoksi monet ukrainalaiset ovat joutuneet suojautumaan kellareihin ilman sähköä, kaasua ja juoksevaa vettä. Lisäksi kouluja eri puolilla maata on pommitettu rajusti, mikä on estänyt lasten koulunkäynnin.
Sodan vaikutus jokapäiväiseen elämään
Kun Venäjän pommi-iskut alkoivat kaupungeissa eri puolilla Ukrainaa, siviilit yrittivät aluksi parhaansa mukaan jatkaa normaalia elämää. Muutama kuukausi sodan alkamisen jälkeen jokapäiväinen elämä ei kuitenkaan ollut enää mahdollista väkivaltaisuuksien keskellä. Paikallisessa leipomossa käyminen tai edes lasten vieminen kouluun muuttui mahdottomaksi.
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing ja Van der Stockt for Le Monde/Getty Images
Rohkeiden ukrainalaisten kokemuksia
Luvut ja tilastot eivät riitä kokonaiskuvan muodostamiseen. Jotta voisimme ymmärtää paremmin paikan päällä vallitsevaa tilannetta, olemme koonneet henkilökohtaisia kokemuksia ukrainalaisilta, jotka ovat kärsineet Venäjän julmuuksista.
- Lue Tšernihivissä ankaran hyökkäyksen keskellä päiväkirjaa pitäneen Nina Biletskan kokemuksista
- Harkovalaiset hakevat suojaa koulun kellarista
- Lue Viktor Tkatšovin tarina. Viktor omistaa leipomon, jossa leivottua leipää hän on jakanut ilmaiseksi sairaaloille, vanhuksille ja armeijalle.
- Odessasta paennut Tonya pääsi turvaan EU:hun. Hän kertoo kuluneen vuoden aikana saamastaan tuesta toivoen pääsevänsä pian palaamaan jälleenrakentamaan kotimaataan.
Sodan alkaessa Yulia oli 36. viikolla raskaana. Hänen oli vaikea päättää paeta raskauden myöhäisessä vaiheessa. Yulia ei myöskään halunnut jättää aviomiestään, joka liittyi alueellisiin puolustusjoukkoihin. Hän halusi miehensä voivan pidellä vastasyntynyttä lastaan sylissään edes kerran.
EU on Ukrainan tukena niin kauan kuin on tarpeen
Euroopan unioni ja sen liittolaiset ovat yhdessä tukeneet Ukrainaa jo Venäjän perusteettoman ja laittoman hyökkäyssodan ensimmäisestä päivästä alkaen. Sodan alkamisen jälkeen Euroopan unioni on antanut Ukrainalle 67 miljardia euroa taloudellista, humanitaarista ja sotilaallista tukea.
Ukrainaa tullaan tukemaan koko sodan ajan ja sen jälkeen.
Lisätietoa EU:n avusta Ukrainalle
Euroopan unioni jatkaa myös Venäjän hallituksen painostusta diplomatian ja tiukkojen pakotteiden yhdistelmällä.
Tiivis poliittinen yhteistyö
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja 15 komission jäsentä matkustivat 2. helmikuuta 2023 Kiovaan, jossa EU:n komissaarien kollegio ja Ukrainan hallitus tapasivat ensimmäisen kerran. Vierailu on selkeä viesti EU:n horjumattomasta sitoumuksesta auttaa Ukrainaa.
Poliittinen yhteistyö Ukrainan kanssa on vankalla pohjalla:
- Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut
- pääsy sisämarkkinoille
- synkronointi Euroopan sähköverkkoon
- verkkovierailupalvelut
- lastensuojelu
Sodan vaikutukset Euroopassa ja sen ulkopuolella
Venäjän hyökkäyssodalla on maailmanlaajuisia vaikutuksia, jotka koskettavat erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Ukrainan infrastruktuurille aiheutuneilla vahingoilla on ollut tuhoisa vaikutus miljoonien ihmisten ruokaturvaan eri puolilla maailmaa.
Euroopan unioni pyrkii varmistamaan, että maailmanlaajuinen ruokaturva palautetaan kansainvälisen yhteistyön avulla. Se antaa myös humanitaarista apua ja tukea pahiten kärsineille viljelijöille.
Rakennetaan Ukrainalle parempi tulevaisuus
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images
EU:n solidaarisuus Ukrainaa ja sen kansaa kohtaan pysyy vankkumattomana. Euroopan unioni on tietoinen siitä, että kyse ei ole ainoastaan Ukrainan kansan vaan koko Euroopan mantereen tulevaisuudesta. Vapaus ja demokratia ovat eurooppalaisen hengen ytimessä, eikä niistä jousteta koskaan.
Euroopan unioni uskoo vakaasti Ukrainan voittoon, koska oikeus on sen puolella. Euroopan unioni pysyy sodan päätyttyäkin Ukrainan rinnalla auttaakseen maan jaloilleen ja tukeakseen sen elpymistä ja jälleenrakentamista.
Euroopan unionilla on poliittista tahtoa saattaa rikoksiin syyllistyneet vastuuseen teoistaan, hyökkäysrikos mukaan lukien. EU tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen työtä, mutta on myös valmis työskentelemään kansainvälisen yhteisön kanssa tilapäisen kansainvälisen tuomioistuimen, ns. erityisen yhdistelmätuomioistuimen, perustamiseksi tutkimaan Venäjän hyökkäysrikoksia ja toteuttamaan niihin liittyvä syytetoimia. Todisteiden keräämisen koordinoimiseksi EU aikoo perustaa Haagiin kansainvälisen keskuksen, joka vastaa Ukrainaan kohdistuvan hyökkäysrikoksen syytteeseenpanosta.