Ukrainan talouden ja maailman ruokaturvan elinehto
On erittäin tärkeää, että Ukrainan kauppareitit pysyvät avoimina, jotta tavaraa voidaan toimittaa molempiin suuntiin. Venäjän Ukrainaa vastaan käymä hyökkäyssota on helmikuusta 2022 alkaen estänyt tavarantoimituksia.
Komissio käynnisti toukokuussa 2022 solidaarisuuskaistoja koskevan toimintasuunnitelman tarkoituksenaan avata vaihtoehtoisia logistiikkareittejä rautatie-, maantie- ja sisävesiväylien kautta. Näitä reittejä kutsutaan solidaarisuuskaistoiksi.
Solidaarisuuskaistojen merkitys
- Elintärkeitä maailmanlaajuisen elintarviketurvan kannalta
- Elintärkeitä Ukrainan viennille
- Ensisijainen väylä Ukrainan tarvitsemien tuotteiden tuonnille (esim. polttoaine, humanitaarinen apu)
Mitä apua solidaarisuuskaistoista on ollut?
Ukrainasta on toukokuun 2022 jälkeen viety solidaarisuuskaistojen kautta noin 150 miljoonaa tonnia hyödykkeitä, mm. noin 75 miljoonaa tonnia viljaa, öljysiemeniä ja niihin liittyviä tuotteita. Sodan alkamisen jälkeen noin 54 % Ukrainan viljanviennistä on kulkenut solidaarisuuskaistojen kautta ja noin 46 % Ukrainan Mustanmeren satamien kautta.
Solidaarisuuskaistojen ansiosta Ukraina on myös voinut tuoda noin 58 miljoonaa tonnia tarvitsemiaan tuotteita: sotilaallista ja humanitaarista apua, polttoaineita ja muita tuotteita.
Solidaarisuuskaistojen kautta käydyn kaupan kokonaisarvo on arviolta noin 170 miljardia euroa, mistä Ukrainan viennin osuus on noin 52,5 miljardia euroa.
Rahoitus
Euroopan komissio yhdessä kumppanirahoituslaitosten kanssa investoi kapasiteetin lisäämiseen, korjauksiin ja toimijoiden maksuvalmiuden parantamiseen. Tähän mennessä on mobilisoitu noin 2 miljardia euroa solidaarisuuskaistojen kehittämiseen maailman elintarviketurvan parantamiseksi ja Ukrainan talouden tukemiseksi.
Keskeiset vaiheet
- Syyskuu 2023
EU myöntää 7 miljardia euroa keskeisiin infrastruktuurihankkeisiin ja avaa ehdotuspyynnön ensimmäistä kertaa myös ukrainalaisille ja moldovalaisille yhteisöille.
- Heinäkuu 2023
- Venäjä lopettaa Mustanmeren viljasopimuksen
- Uudessa tutkimuksessa EU:n rautatieyhteyksistä Ukrainaan ja Moldovaan ehdotetaan aluksi eurooppalaisen raideleveyden yhteyden luomista Krakovasta/Katowicesta (Puola) Lviviin (Ukraina) sekä Iasista (Romania) Chisinăuhun (Moldova).
- Kesäkuu 2023
- 250 miljoonan euron investoinnit 9 solidaarisuuskaistahankkeeseen Ukrainan, Moldovan ja EU:n välisten rajatylittävien yhteyksien parantamiseksi.
- Ukrainan assosioituminen EU:n infrastruktuurirahoitusohjelmaan – Verkkojen Eurooppa -välineeseen, jonka avulla Ukraina voi hakea EU:n rahoitusta liikenne-, energia- ja digitaalialalla – EU:n ja Ukrainan välisten yhteyksien parantamiseksi. Vastaava sopimus allekirjoitettiin EU:n ja Moldovan tasavallan välillä toukokuussa 2023.
- Tammikuu 2023
Sotilaallisen liikkuvuuden hankkeen ehdotuspyynnöstä osoitetaan 226 miljoonaa euroa toimiin, joilla parannetaan yhteyksiä Ukrainaan ja Moldovaan pitkällä aikavälillä ja vahvistetaan solidaarisuuskaistoja Puolassa, Romaniassa ja Saksassa.
- Joulukuu 2022
240 miljoonan euron lisäinvestoinnit sotilaallisen liikkuvuuden hankkeisiin, joilla parannetaan solidaarisuuskaistojen infrastruktuuria Saksassa, Puolassa ja Romaniassa.
- Heinäkuu 2022
Ehdotus Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) laajentamisesta Ukrainaan ja Moldovaan.
- Kesäkuu 2022
EU:n, Ukrainan ja Moldovan tasavallan väliset uudet tieliikennesopimukset mahdollistavat maantieliikenteen lisäämisen. Liikenteenharjoittajat voivat nyt kulkea näiden alueiden kautta ja liikennöidä niiden välillä ilman erillistä lupaa.