Gå til hovedindholdet

Et Europa klar til den digitale tidsalder: nye onlineregler for platforme

alt=""

Forordningen om digitale tjenester og forordningen om digitale markeder fastsætter et højt globalt benchmark for regulering af digitale tjenester, med klare forpligtelser skræddersyet til onlineplatformenes betydning.

Klare gatekeeperforpligtelser i hele EU

I dag er den måde, hvorpå gatekeepere driver deres virksomhed, enten stort set ureguleret eller baseret på regler, hvoraf mange stammer fra tiden før den digitale økonomi. Dette er tilfældet i hele EU.

Gatekeeperrelaterede problemer løses i øjeblikket ikke effektivt af EU-landene eller EU med den eksisterende lovgivning.

Retssikkerhed for onlineplatforme

I dag kan nationale lovgivningsinitiativer i EU's medlemslande delvist afhjælpe de konstaterede problemer, men også føre til øget lovgivningsmæssig fragmentering i EU. Dette kan betyde større udgifter til overholdelse af reglerne for onlineplatforme, der opererer på tværs af grænserne.

Digital growth
Det ændres med den nye forordning om digitale markeder:
  • Gatekeeperne ved på forhånd, hvilke forpligtelser de skal overholde.
  • Andre onlineplatforme vil ikke være omfattet af disse regler, men vil kunne drage fordel af en mere fair adfærd, når de gør forretninger med gatekeepere.
  • Færre udgifter til overholdelse af reglerne for gatekeepere og deres erhvervsbrugere.
The use of Wi-Fi and roaming in train and metro stations, and in public spaces
Det ændres med den nye forordning om digitale tjenester:
  • Ét sæt regler, der gælder i hele EU
  • Med de nye regler indføres der mekanismer, der giver Kommissionen og EU-landene mulighed for at koordinere deres indsats og sikre en korrekt gennemførelse af rammen i hele EU.

Skræddersyede asymmetriske forpligtelser

I dag udsættes brugerne for ulovlige varer, ulovligt indhold og ulovlige tjenester, og alle beslutninger træffes primært af onlineplatformene selv. Den største indvirkning kommer fra de platforme, der er blevet en slags offentlige rum for kommunikation og handel.

Det ændres med den nye forordning om digitale tjenester:

  • Indførelse af nye initiativer til bekæmpelse af ulovlige varer, ulovlige tjenester og ulovligt indhold på internettet, bl.a. en mekanisme, der gør det muligt for brugerne at mærke sådant indhold og for platforme at samarbejde med "troværdige indberettere"
  • Indførelse af nye forpligtelser vedrørende sporing af erhvervsbrugere på onlinemarkedspladser, så forhandlere af ulovlige varer lettere kan identificeres.
  • Indførelse af effektive sikkerhedsforanstaltninger for brugerne, herunder muligheden for at anfægte platformes indholdsmoderation
  • Indførelse af vidtrækkende forholdsregler, der skal sikre onlineplatformenes gennemsigtighed, bl.a. om hvilke algoritmer, der anvendes til at udarbejde anbefalinger
  • Indførelse af forpligtelser for meget store platforme, der når ud til mere end 10 % af EU's befolkning. De indføres for at forhindre misbrug via deres systemer og går ud på at træffe risikobaserede foranstaltninger og lade gennemføre uafhængige revisioner af deres risikostyringssystemer.
  • Adgang for forskere til data fra centrale onlineplatforme med henblik på at undersøge, hvordan platformene fungerer.
  • Indførelse af adfærdskodekser og tekniske standarder, der skal hjælpe platformene med at overholde de nye regler. Andre kodekser vil styrke de foranstaltninger, der træffes for at sikre adgang til platforme for personer med handicap eller støtte yderligere reklameforanstaltninger.
  • Obligatorisk overholdelse af de nye regler gælder for alle onlineformidlere, der tilbyder deres tjenester på det indre marked, uanset om de er etableret i eller uden for EU.
  • Indførelse af en tilsynsstruktur, der skal matche onlinemarkedets kompleksitet: EU-landene får den primære rolle med støtte fra et nyt europæisk udvalg for digitale tjenester. Meget store platforme bliver underlagt øget tilsyn og håndhævelse fra Kommissionens side.
 

Formidlingstjenester

(kumulative forpligtelser)

Hostingtjenester

(kumulative forpligtelser)

Onlineplatforme

(kumulative forpligtelser)

Meget store platforme

(kumulative forpligtelser)

Gennemsigtighedsrapportering
Krav til brugsvilkår under behørig hensyntagen til de grundlæggende rettigheder
Samarbejde med nationale myndigheder efter påbud
Kontaktpunkter og om nødvendigt retlig repræsentant
Meddelelse og handling og forpligtelse til at give oplysninger til brugerne  
Anmeldelse af strafbare handlinger  
Klage- og erstatningsordning og udenretslig bilæggelse af tvister    
Pålidelige indberettere    
Foranstaltninger til forebyggelse af bedrageriske anmeldelser og anfægtelser    
Særlige forpligtelser for markedspladser, f.eks. kontrol af tredjepartsleverandørers baggrundsoplysninger ("KYBC"), overholdelse gennem design og stikprøvekontrol    
Forbud mod målrettede reklamer rettet mod børn og reklamer baseret på brugernes særlige kendetegn    
Gennemsigtighed i anbefalingssystemer    
Gennemsigtighed over for brugerne i forbindelse med onlinereklamer    
Risikostyringsforpligtelser og kriseberedskab      
Ekstern og uafhængig revision, intern compliancefunktion og offentlig ansvarlighed      
Mulighed for, at brugerne kan vælge ikke at få anbefalinger baseret på profilering      
Dataudveksling med myndigheder og forskere      
Adfærdskodekser      
Kriseresponssamarbejde      

 

Tydeliggjort ansvar og effektiv overholdelsesmekanisme

Ansvarsfritagelsen for onlineformidlere er en hjørnesten i internetreguleringen, der sikrer, at det er muligt hurtigt at håndtere ulovligt indhold, ulovlige varer eller ulovlige tjenester, men også at platforme ikke tilskyndes til at fjerne lovligt indhold og ikke er forpligtet til at overvåge deres brugere. I dag har nogle af reglerne ført til fragmentering på tværs af det indre marked, og der er usikkerhed for påpasselige platforme, der ønsker at træffe foranstaltninger og beskytte deres brugere mod ulovligt indhold.

Det ændres med den nye forordning om digitale tjenester:

  • Betingelserne for ansvarsfritagelse styrkes og præciseres: Onlineplatforme og andre formidlere er ikke ansvarlige for brugernes ulovlige adfærd, medmindre de er bekendt med ulovlige handlinger og undlader at fjerne dem.
  • Reglerne for ansvarsfritagelsen vil nu blive harmoniseret og ensartet i hele EU takket være en umiddelbart gældende forordning.
  • Det bliver præciseret, hvordan disse betingelser gælder med hensyn til forbrugerbeskyttelsesansvar.
  • Paradokset med frivillige foranstaltninger truffet af små platforme løses: påpasselige platforme er ikke ansvarlige for ulovligt indhold, de selv opdager.
  • Der bliver større retssikkerhed med hensyn til interaktion med myndigheder: onlineplatformene skal samarbejde med myndigheder, der udsteder påbud med fælles minimumskriterier.

Opskalering af små onlineplatforme i EU

Der er mere end 10.000 platforme i EU, hvoraf over 90 % ifølge Kommissionens skøn er små og mellemstore virksomheder. De digitale tjenester i EU skal i øjeblikket operere med 27 forskellige sæt nationale regler. Kun de største virksomheder kan håndtere de deraf følgende overholdelsesomkostninger.

Det ændres med den nye forordning om digitale tjenester:

  • Det sikres, at små onlineplatforme ikke rammes uforholdsmæssigt hårdt, men samtidig kan holdes ansvarlige.
  • Små virksomheder og mikrovirksomheder er fritaget for de mest omkostningsfulde forpligtelser, men kan frit anvende bedste praksis, hvilket kan give dem en konkurrencemæssig fordel.
  • Et fælles regelsæt for hele EU vil skabe de rette betingelser for, at grænseoverskridende digitale tjenester kan trives. Dette kan betyde op til 2 % mere digital handel på tværs af grænserne i det indre marked. 
  • Små aktører vil have retssikkerhed med hensyn til at udvikle tjenester og beskytte brugerne mod ulovlige aktiviteter, da de vil blive understøttet af standarder og retningslinjer.