Direct naar de inhoud

Europees digitaal coronacertificaat

Een krachtig instrument voor de heropening van onze economie en samenleving

Het Europees digitaal coronacertificaat is essentieel geweest in de reactie van Europa op de coronapandemie. Er zijn er meer dan 2,3 miljard van verstrekt.

Het certificaat, dat betrekking had op vaccinatie, testen en herstel, vergemakkelijkte veilig reizen voor burgers en het is ook belangrijk geweest bij de ondersteuning van de zwaar getroffen toeristische sector in Europa.

Het certificaat faciliteerde veilig reizen voor burgers in de Europese Unie toen de lidstaten het reizen om redenen van volksgezondheid beperkten. Bovendien kon de opheffing van deze beperkingen worden gecoördineerd vanaf het moment dat dit mogelijk was. Sinds augustus 2022 zijn er inderdaad geen reisbeperkingen meer binnen de EU.

Het Europees digitaal coronacertificaat was ook wereldwijd een succes. Het heeft een mondiale norm voor internationale reizen vastgesteld en is het enige systeem dat op internationaal niveau in gebruik is. 51 landen in vier continenten hebben van dit systeem gebruik gemaakt. 

De verordening betreffende het Europees digitaal coronacertificaat is in werking getreden op 1 juli 2021 en liep af op 30 juni 2023. 

Een stap in de richting van wereldwijde gezondheidsbeveiliging

Op 1 juli 2023 heeft de WHO het EU-systeem van digitale coronacertificaten overgenomen om een mondiaal systeem op te zetten dat burgers overal ter wereld beschermt tegen huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen, waaronder pandemieën. Dit is de eerste bouwsteen van het wereldwijde netwerk voor digitale gezondheidscertificering (Global Digital Health Certification Network, GDHCN) van de WHO, dat een mondiaal verificatiesysteem voor gezondheidsdocumenten zal ontwikkelen om voor een betere gezondheid voor iedereen te zorgen.

De WHO zal haar eigen structuur gebruiken om dit proces wereldwijd te sturen, met als eerste taak de convergentie van digitale coronacertificaten. Dit omvat het overnemen van EU-normen en het valideren van digitale handtekeningen om fraude te voorkomen. De WHO zal daarbij geen toegang hebben tot onderliggende persoonsgegevens, die de exclusieve bevoegdheid van nationale overheden blijven.

Digitaal partnerschap EU-WHO

Om de overname van het Europees digitaal coronacertificaat door de WHO te vergemakkelijken en aan de werking en verdere ontwikkeling ervan bij te dragen, is de Europese Commissie met de WHO een partnerschap op het gebied van digitale gezondheid aangegaan.

Binnen dit partnerschap zal het WHO-systeem in verschillende fasen technisch worden uitgewerkt met het oog op aanvullende gebruiksdoeleinden, zoals de digitalisering van het internationaal bewijs van vaccinatie of profylaxe (International Certificate of Vaccination or Prophylaxis). De uitbreiding van dergelijke digitale oplossingen is essentieel om voor een betere gezondheid voor burgers overal ter wereld te kunnen zorgen.

Het Global Digital Health Certification Network (mondiaal digitaal netwerk voor gezondheidscertificering)

Het Global Digital Health Certification Network is een vrijwillig systeem dat burgers kan helpen hun gezondheidsdocumenten te valideren en hun elektronische gezondheidsgegevens op een veilige en beveiligde manier te gebruiken.

De lidstaten kunnen zich vrijwillig aansluiten bij het Global Digital Health Certification Network van de WHO. In de aanbeveling van de Raad van 27 juni 2023 worden alle lidstaten aangemoedigd zich aan te sluiten bij het WHO-systeem en door te gaan met de afgifte van coronacertificaten op verzoek.

De Commissie en de WHO hebben een niet-bindende administratieve regeling tussen beide organisaties ondertekend. De administratieve regeling is een technisch document waarin de Europese Commissie en de WHO tot doel verklaren samen te willen werken aan de overname van het kader voor Europese digitale coronacertificaten en de verdere ontwikkeling van het Global Digital Health Certification Network. 

Tijdlijn

  1. 1 juli 2023

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt het EU-systeem van digitale coronacertificaten over om een mondiaal systeem op te zetten dat burgers overal ter wereld beschermt tegen huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen, waaronder pandemieën.

  2. 30 juni 2023

    De verordening inzake het Europees digitaal coronacertificaat verstrijkt.

  3. 13 december 2022

    De Raad komt met een herziene aanbeveling over de opheffing van alle reisbeperkingen binnen de EU.

  4. 29 juni 2022

    De verordening inzake het Europees digitaal coronacertificaat wordt verlengd tot 30 juni 2023. De lidstaten kunnen nu vaccinatiecertificaten afgeven aan deelnemers aan klinische proeven en extra soorten antigeentests erkennen.

  5. 29 maart 2022

    Nieuwe regels stellen minderjarigen vrij van de aanvaardingsperiode van 9 maanden voor vaccinatiecertificaten.

  6. 22 februari 2022

    Herstelcertificaten kunnen nu worden afgegeven op basis van snelle antigeentests.

  7. 25 januari 2022

    De Raad neemt een herziene aanbeveling aan over maatregelen om veilig reizen in de EU te coördineren, op basis van de individuele situatie van personen en niet langer op basis van de regio van herkomst.

  8. 21 december 2021

    De Commissie komt met regels die bepalen dat vaccinatiecertificaten 9 maanden geldig zijn voor reizen binnen de EU.

  9. 1 juli - 12 augustus 2021

    Overgangsfase: is een lidstaat er nog niet klaar voor, dan mag deze nog andere formaten gebruiken die door de overige lidstaten in principe moeten worden aanvaard.

  10. 1 juli 2021

    Het digitaal EU-COVID-certificaat wordt in de hele EU ingevoerd.

  11. medio juni 2021

    De aanbeveling van de Raad over reizen binnen de EU wordt herzien.

  12. 1 juli - 30 juni 2021

    Aanloopfase: de lidstaten mogen het digitaal EU-COVID-certificaat invoeren als ze er klaar voor zijn om certificaten af te geven en te controleren en dit ook juridisch geregeld hebben.

  13. 1 juni 2021

    De EU-gateway, de onderlinge koppeling van nationale systemen, gaat live.

  14. 20 mei 2021

    Het Europees Parlement en de Raad bereiken overeenstemming over het digitaal EU-COVID-certificaat.

  15. 7 mei 2021

    De Commissie start een proef met het EU-systeem, de zogenaamde EU-gateway, waarmee de EU-certificaten kunnen worden gecontroleerd.

  16. 22 april 2021

    De vertegenwoordigers van de lidstaten in het e-gezondheidsnetwerk worden het eens over de technische specificaties van het systeem, wat nodig is om dit in de hele EU te kunnen invoeren.

  17. 14 april 2021

    De Raad verleent toestemming om met het Europees Parlement over het voorstel te onderhandelen.

  18. 17 maart 2021

    De Commissie komt met een wetsvoorstel voor een gemeenschappelijk kader voor een EU-certificaat.

  19. 27 januari 2021

    Het overleg dat de Commissie sinds november 2020 met de lidstaten binnen het e-gezondheidsnetwerk voert, mondt uit in afspraken over een digitaal vaccinatiecertificaat.

Documenten