Skip to main content

Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek?

Válasz

Igen, a magánszemélyeknek joguk van az adathordozhatósághoz, vagyis, hogy az ön vállalkozásától vagy szervezetétől az általuk megadott személyes adataik rendszerezett, géppel olvasható formátumban történő elküldését kérni és ezt egy másik vállalkozásnak vagy szervezetnek továbbíttatni. Ez a jog csak azon esetben gyakorolható, ha a személyes adatokat szerződés keretében vagy hozzájárulás alapján gyűjtötték és az ilyen adatokat automatizált módon kezelik.

Példa

Egy belgiumi magánklinika betege egy németországi kórházba megy. Az illető arra kéri a róla elektronikus fájlokat tároló belga kórházat, hogy rendszerezett, géppel olvasható formátumban bocsássa rendelkezésére a személyes adatait, hogy ezeket Németországba az illetékes egészségügyi szakembereknek továbbíthassa. A belgiumi kórháznak a gyakran használt nyílt formátumok egyikének (pl. XML, JSON, CSV stb.) felhasználásával kell megadnia a beteg személyes adatait. Az adatformátum kiválasztásakor a szervezetnek meg kell fontolnia, hogyan befolyásolja vagy akadályozza a formátum az érintett jogát az adatok újbóli felhasználására. Ha például az illetőnek a róla nyilvántartott adatok PDF formátumú változatát biztosítja, megtörténhet, hogy ez nem elegendő a személyes adatok könnyű újbóli felhasználásához.

Hivatkozások

Example

A patient of a private clinic in Belgium is moving to another clinic in Germany. The individual asks the Belgian clinic, which has electronic files on them, to provide them with their personal data in a structured machine-readable format, to be able to transmit the data to the relevant health professionals in Germany. The Belgian clinic should provide them with the personal data in a commonly used open format (e.g. XML, JSON, CSV, etc.). When selecting a data format, the organisation should consider how this format would impact or hinder the individual’s right to re-use the data. For instance, providing an individual with PDF versions of their records may not be sufficient to ensure that personal data is easily re-used.