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QUESTIONS AND ANSWERS RELATED TO THE UNITED KINGDOM'S WITHDRAWAL FROM 

THE EUROPEAN UNION WITH REGARD EU RULES ON ANIMAL FEED 

On 23 January 2018, the European Commission services published a "Notice to 

stakeholders - Withdrawal of the United Kingdom and EU rules on animal feed".
1
 This 

notice recalled the following:  

"The United Kingdom submitted on 29 March 2017 the notification of its intention to 

withdraw from the Union pursuant to Article 50 of the Treaty on European Union. This 

means that, unless a ratified withdrawal agreement
2
 establishes another date, all Union 

primary and secondary law will cease to apply to the United Kingdom from 30 March 

2019, 00:00h (CET) ('the withdrawal date').
3
 The United Kingdom will then become a 

'third country'.
4
  

Preparing for the withdrawal is not just a matter for EU and national authorities but 

also for private parties.  

In view of the considerable uncertainties, in particular concerning the content of a 

possible withdrawal agreement, business operators involved in the activities falling 

under the scope of animal nutrition, such as applicants and authorisation holders of feed 

additives, applicants requesting an update of the list of feed intended for particular 

nutritional purposes ("PARNUTS") and feed business operators (FBOs) intending to 

export to the EU, are reminded of legal repercussions, which need to be considered when 

the United Kingdom becomes a third country.  

Subject to any transitional arrangement that may be contained in a possible withdrawal 

agreement, as of the withdrawal date, the EU rules in the field of animal nutrition no 

longer apply to the United Kingdom." 

This list of Questions and Answers (Q&A pairs) which has been drafted by the European 

Commission services, aims at giving further guidance on the basis of the above-

                                                 
1
  https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_en#sante.  

2
  Negotiations are ongoing with the United Kingdom with a view to reaching a withdrawal agreement. 

3
  Furthermore, in accordance with Article 50(3) of the Treaty on European Union, the European Council, 

in agreement with the United Kingdom, may unanimously decide that the Treaties cease to apply at a 

later date. 

4
  A third country is a country not member of the EU. 

https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_en#sante
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mentioned notice to stakeholders. The list of Q&A pairs will be further updated and 

complemented when necessary. 

1. WHAT ARE THE EU RULES FOR FEED? 

Four different pieces of feed legislation lay down requirements for non-EU 

countries that will entail certain obligations for UK feed business operators (FBOs) 

as regards:  

 Operators intending to export to the EU: Regulation (EC) No 183/2005 laying 

down requirements for feed hygiene
5
 and Commission Directive 98/51/EC;

6
  

 Applicants for an authorisation of feed additives: Regulation (EC) No 

1831/2003 on additives for use in animal nutrition;
7
  

 Applicants for the authorisation of particular nutritional purposes (PARNUTs): 

Regulation (EC) No 767/2009 on the placing on the market and use of feed.
8
 

2. OPERATORS INTENDING TO EXPORT TO THE EU 

2.1. What are the requirements for importing feed into the EU?  

The list of third countries from which feed may be imported into the EU
9
 is 

not yet drawn up. In accordance with Article 24 of Regulation (EC) No 

183/2005, the conditions set out in Article 6 of Commission Directive 

98/51/EC
10

 apply, which provide for the following: 

 Third country establishments must have a representative established in 

the European Union; 

                                                 
5
  Regulation (EC) No 183/2005 of the European Parliament and of the Council of 12 January 2005 

laying down requirements for feed hygiene, OJ L 35, 8.2.2005, p. 1. 

6
  Commission Directive 98/51/EC of 9 July 1998 laying down certain measures for implementing 

Council Directive 95/69/EC laying down the conditions and arrangements for approving and 

registering certain establishments and intermediaries operating in the animal feed sector, OJ L 208, 

24.7.1998, p. 43.  This Directive was repealed by Regulation (EC) No 183/2005; however interim 

measures apply pursuant to Article 24 thereof. 

7
  Regulation (EC) No 1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 

on additives for use in animal nutrition, OJ L 268, 18.10.2003, p. 29. 

8
  Regulation (EC) No 767/2009 of the European Parliament and of the Council of 13 July 2009 on the 

placing on the market and use of feed, OJ L 229, 1.9.2009, p. 1. 

9
  Article 23 of Regulation (EC) No 183/2005. 

10
  Commission Directive 98/51/EC of 9 July 1998 laying down certain measures for implementing 

Council Directive 95/69/EC laying down the conditions and arrangements for approving and 

registering certain establishments and intermediaries operating in the animal feed sector, OJ L 208, 

24.7.1998, p. 43 
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 The representative must ensure that the establishments comply with 

feed hygiene requirements at least equivalent to those established in 

the EU; 

 The representative must keep a register of products placed on the EU 

market from the establishments that he represents.   

3. AUTHORISATION OF FEED ADDITIVES LINKED TO AN AUTHORISATION HOLDER 

3.1. I am a UK operator that applied for an authorisation for a feed additive 

linked to an authorisation holder but my product is not yet authorised. 

Do I have any obligation?  

According to Article 3(3) of Regulation (EC) No 1831/2003, with regard to 

certain additives
11

 no person other than the holder of the authorisation shall 

first place the product on the market. The name of the authorisation holder is 

included in the Regulation granting the authorisation of those additives.
12

  

According to Article 4 of Regulation (EC) No 1831/2003, the applicant for an 

authorisation or his representative shall be established in the EU. 

Therefore, where the applicant for an authorisation or his representative is 

currently established in the United Kingdom, the applicant should establish in 

the EU or designate a representative established in the EU. The relevant new 

contact details should be communicated to the European Commission.  

3.2. What are the obligations for a UK holder of an authorisation of a feed 

additive already authorised?  

According to Article 4 of Regulation (EC) No 1831/2003, the applicant for an 

authorisation or his representative shall be established in the EU. 

Therefore, a holder established in the UK should establish in the EU or 

designate a representative established in the EU. 

The authorisation has to be amended accordingly. 

The authorisation holder should communicate the relevant contact details to 

the European Commission, so that the Commission can take steps to amend 

the Regulation authorising the additive following the procedure laid down in 

Article 13(3) of Regulation (EC) No 1831/2003. This procedure requires 

some months to be completed (around 4 months), therefore, UK holders of 

authorisation must start the procedure well in advance so it is completed 

before the withdrawal date. 

                                                 
11

  Additives linked to an authorisation holder are those containing, consisting of or produced from GMOs 

and additives belonging to the following categories: zootechnical additives, coccidiostats and 

histomonostats. 

12
  Article 9(6) of Regulation (EC) No 1831/2003. 
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4. AUTHORISATION OF GENERIC FEED ADDITIVES  

For feed additives that are not linked to a specific authorisation holder (i.e. feed 

additives other than those referred to in section 3) ("generic feed additives")
13

 the 

following applies:  

 According to Article 4(3) of Regulation (EC) No 1831/2003, an applicant for 

an authorisation or his representative shall be established in the EU. If the 

authorisation has not yet been granted, the applicant established in the 

United Kingdom should establish in the EU or designate, in accordance with 

Article 7(1), a representative established in the EU and communicate their 

relevant contact details to the European Commission; 

 The same applies, according to Article 13(5) of Regulation (EC) No 

1831/2003, where applicants request a new use, a modification or a renewal 

of an authorisation; 

 If the additive is already authorised, the (former) applicant does not need to 

be established in the EU or designate a representative in the EU.  

5. LIST OF INTENDED USES OF FEED INTENDED FOR PARTICULAR NUTRITIONAL 

PURPOSES (PARNUTS) 

The applications for PARNUTs are regulated in Articles 9 and 10 of Regulation 

(EC) No 767/2009. According to Article 10(2) of Regulation (EC) No 767/2009, an 

applicant for updating the list of intended uses has to be established in the EU.  

If the authorisation is not yet granted, the applicant has to be established in the EU.  

If the PARNUT is already authorised, the (former) applicant does not need to be 

established in the EU.  

                                                 
13

  Technological additives, sensory additives, and nutritional additives. See Annex I to Regulation (EC) 

No 1831/2003. 
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