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Clarifications: Questions received 14 June 2024 

 

Q1: Could you consider entertaining any changes proposed by beneficiary to the 

template agreements - Model General Grant Agreement, Model Framework 

Partnership Agreement and accompanying documentation (such as Declaration of 

honour for beneficiaries)? If yes, could you please inform us what’s the desirable 

way in which the beneficiaries could propose such changes? 

A1: The Commission has established a binding Corporate Model Grant Agreement 

(CMGA) to be used as template for grants by all the European Commission services. 

Any adjustment of the CMGA requires prior approval by the central Commission 

services. The same applies to the accompanying documentation. In the current call, the 

granting authority is not applying any adjustment. 

 

Q2: We would like to inform you that as an economic operator offering its services 

and products worldwide we tend to utilize our own paperwork.  

May we adhere to our paperwork? 

A2: Please refer to the answer to Question no. 1. 

 

Q3: Deliverables: timing and reporting of results – “The results will be an updated 

set of monthly time series, which should start, at the latest, in January 2000”. Is the 

year 2000 a typo? 

A3: We confirm that it is not a typo. The database sent to the Commission, and most of 

the underlying data, should start in January 2000, but some of the data series used to 

create the database could be shorter depending on data availability. 
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Q4: In case of an existing contractual relationship between a beneficiary and 

European Commission, could you consider utilizing any such existing contracts for 

the purpose of services requested in this call for proposals? 

A4:  In the context of the current Call for proposals procedure this cannot be considered. 

Please also refer to the answer to Question no 8. 

 

Q5: 7.3 Supporting documents: Regarding the point, who are excluded in relation to 

points a) to g) of the form in question: 

Which form and points are referred here? Please clarify. 

A5: The entity applying for the grant will be excluded from participating in the call for 

proposals as referred to in point 7.1. of the Specifications-Call for Proposals document. 

 

Q6: 7.3 Declaration of Honour for beneficiaries: Few of our entities details are 

available in the participants register. However, the details of one of our entities 

(participating entity for this opportunity) is not listed in the given participants 

register. Hope this is fine. 

A6: Please refer to art. 19.2 of the General Model Grant Agreement: The beneficiaries 

must keep — at all times, during the action or afterwards — their information stored in 

the Portal Participant Register up to date, in particular, their name, address, legal 

representatives, legal form and organisation type. It is up to each participant to register 

on the Participant Portal. 

 

Q7: Submission deadline - Can we get an extension for one week? 

A7: The submission deadline has been extended to Thursday, 27 June 2024, 14:00 

(CEST). 

 

Q8: Are you aware that there is an existing procurement Framework Agreement in 

place with the European Commission which could provide the required data?  

A8: The current procedure is defined as a call for proposals (grants) in our adopted legal 

basis, DG ECFIN’s Annual Work Programme cf. Commission Decision C(2024) 484 

adopted on 31/01/2024.  

 

Questions received 18 June 2024 

 

Q9: I cannot edit the 07 Model Framework Partnership Agreement (included) as 

this PDF has been signed. When I try to edit the PDF I get an error message saying: 
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“This document has been signed and cannot be edited” 

Please advise what to do. 

A9: Form no. 07 ‘Model Framework Partnership Agreement’ does not need to be filled 

in at this stage of the procedure. Please refer to the disclaimer on the first page of the 

document: ‘This document is aimed at assisting applicants. It shows the full range of 

provisions that may be applied to this type of agreement, and is provided for information 

purposes only. The legally binding agreement will be that which is signed by the parties 

in the system.’ 


