
Question and answer concerning the invitation to tender 

PO/2015-05/A4 

Open procedure for the provision of professional audio, video and 
photographic equipment and accessories and services related to this 

equipment 

Answer to question received on 08/05/2015 

 

Question 4:  

In Annex V, page 1, repeated below: : 

ONLY THESE FORMS CAN BE USED FOR THE PRICE OFFER. 

THE FORMS MUST BE DULY COMPLETED, DATED AND SIGNED. 

- EACH ITEM MUST BE QUOTED. 

- EACH EMPTY BOX MUST BE COMPLETED. 

- ONLY ONE AMOUNT MUST BE INDICATED PER ITEM/ROW (FREE OF ALL TAXES, DUTIES AND OTHER CHARGES, 
INCLUDING VAT). 

- NO COMMENTS OR REMARKS MAY BE ADDED TO THE PRICE PROPOSED. 

A PRICE OFFER NOT COMPLYING WITH THESE CONDITIONS WILL BE CONSIDERED AS NOT CONFORMING AND WILL BE 

REJECTED. 

You indicate that the said amount shall include the VAT. Is that correct because I think that you are 
exempt from VAT? 

Answer: 

As specified under point 8. Financial Offer of the Tender Specifications (Annex I to the invitation to 
tender): "Prices must be quoted free of all taxes, duties and other charges, including VAT, as the EU 
institutions/agencies are exempt from all such duties and taxes under Articles 3 and 4 of the Protocol 
on the Privileges and Immunities of the European Union." The prices should thus be quoted without 
VAT. 


