Skip to main content

Az EU szakpolitikáinak és jogszabályainak észrevételezése

Lakossági részvétel az uniós szakpolitikai döntéshozatalban és jogalkotásban

Mondja el véleményét a Bizottság kezdeményezéseiről

Önt is kérjük, hogy fejtse ki véleményét a Bizottság kezdeményezéseiről. Ezzel nagyban segítheti az uniós jogalkotást az eljárás különböző szakaszaiban. Az ütemtervekről, jogszabálytervezetekről, javaslatokról és elfogadott jogszabályokról általában 4 hétig lehet véleményt nyilvánítani.

A véleménynyilvánítás egyik legfőbb módja a nyilvános konzultációkban való részvétel. A Bizottság kikéri az érdekeltek véleményét a tervezett intézkedéseivel kapcsolatban. A konzultáció résztvevőinek részletes kérdésekre kell válaszolniuk a kezdeményezés témájában. A konzultációk rendszerint 12 hétig tartanak. A szakpolitikai intézkedések és a jogszabályjavaslatok kidolgozása során a Bizottság figyelembe veszi a lakosság és az érdekelt felek álláspontját, észrevételeit.

Tegyen javaslatokat az uniós jog javítására

Bármikor kapcsolatba léphet a Bizottsággal, hogy jelezze, hogyan javítaná egyik vagy másik hatályos uniós jogszabályt, ha Ön szerint az nem eléggé hatékony vagy eredményes. Egy, az egyes uniós országok szakértőiből álló panel meg fogja vizsgálni az Ön javaslatait. Ez a panel az ún. REFIT-platform, amelyet vállalkozások és társadalmi szervezetek képviselői alkotnak. A REFIT-platform az Ön észrevételei alapján ajánlást tehet a Bizottságnak. Ha a panel úgy dönt, hogy nem tesz ajánlást, írásban közölni fogja Önnel ennek okait.