Gå direkt till innehållet

Samarbete med länder utanför EU

Partner från olika länder samarbetar för att förbättra kunskaperna och sprida bästa praxis inom sina respektive områden.

Stöd till tolkstudier

Generaldirektoratet för tolkning (GD SCIC) stöder tolkstudier i EU- och kandidatländerna och samarbetar dessutom med länder utanför EU. Internationella program bidrar till att bygga upp tolkningskapacitet, fördjupa samarbetet och öka den ömsesidiga förståelsen.

Macao

Sedan 2006 har vi ett utbildningsprogram i den särskilda administrativa regionen Macao som bidrar till att öka antalet kvalificerade tolkar i regionens tvåspråkiga förvaltning (portugisiska och kantonesiska/rikskinesiska).

GD SCIC samarbetar också med Macao Polytechnic University och ger kurser för tolklärare och pedagogiskt stöd till masterutbildningen i tolkning.

Internationella organisationer

GD SCIC är en aktiv deltagare i FN:s årliga internationella möte om språkpolicy, dokumentation och publikation (Iamladp), där cheferna för internationella organisationers språk- och konferenstjänster diskuterar gemensamma frågor, utbyter erfarenheter och lär sig bästa praxis.

EU var en av värdarna för 2019 års möte i Bryssel den 27–29 maj 2019 (Europaparlamentet, rådet, kommissionen och EU-domstolen). 

Parterna till FN:s ramkonvention om klimatförändringar var värdar för webbårsmötet 2022 och årsmötet 2023 i Bonn i Tyskland.

29 MAJ 2019
Brysselförklaringen om flerspråkighet
5 JUNI 2019
Brussels Statement on Multilingualism (UN Languages: AR, ZH, RU)